Izbor vrste poda koji će se postavljati u novom ili renoviranom, stambenom ili poslovnom objektu, danas nije lak. Postoji jako mnogo vrsta podova, različitih namena, karakteristika i cena. Tako danas možemo naći odličan izbor parketa, brodskog poda, keramike, laminata, itisona i vinil poda.

Zašto izabrati itison (tepison)?

Ukoliko želite postojanu i dopadljivu podnu oblogu po vrlo povoljnoj ceni – izaberite itison. Itisoni postoje na našem tržištu decenijama, a ponovnu popularnost duguju unapređenju kvaliteta i mnoštvu dezena u kojima se mogu naći. Postavljanje itisona nije naročito zahtevno i ne traje dugo.

Itison je voljen materijal, naročito od strane dizajnera enterijera poslovnog prostora. U odnosu na druge vrste podova, itison obično deluje toplije i donosi pomalo domaćinsku atmosferu u kancelarijski prostor. I ono što obično svi vole, čisti se usisavanjem, tako da nije zahtevan za održavanje.

Obzirom na veliku ponudu itisona različitog dizajna, nije retkost da se itison postavlja u domove. Lepi dezeni itisona pronalaze svoje mesto u spavaćim i radnim sobama.

Kupovina materijala

Itison (tepison) možete naći u dva oblika. Prvi je nešto češći, itison u rolni, koji se iseče po meri prostorije, i drugi, itison u pločama, koje se slažu jedna do druge.

Za postavljanje itisona potrebno je kupiti odgovarajući lepak i šmirgle za pod, ako je potrebno prethodno očistiti podlogu od lepka. Ukoliko se radi o neravnom podu, tj. neravnoj cementnoj košuljici, potrebno je kupiti i dovoljno mase za izravnanje podova. Obično se uzima Olmo masa. Ukoliko nemate odgovarajući alat, treba i on da se nađe na spisku za kupovinu ako želite da itison postavite sami.

Priprema podloge za postavljanje itisona

Postavljanje itisona najčešće podrazumeva prethodno pripremanje podloge jer ona mora biti čista i ravna. Ukoliko je podloga nova, ravna cementna košuljica, potrebno ju je dobro usisati, oprati i osušiti da bi mogao da se zalepi itison.

Ako je prethodno na istoj podlozi već bio zalepljen itison, treba ukloniti tragove starog lepka šmirglanjem ili brušenjem. Takođe, sve pukotine u podlozi se popunjavaju masom za izravnanje. Ukoliko se to ne učini, neravnine mogu biti vidljive na podu nakon postavljanja itisona, a mogu se osetiti i tokom hoda.

Ukoliko je pod očigledno neravan, potrebno je izravnati ga izlivanjem Olmo mase. Taj postupak treba da izvode iskusni majstori jer se jednom izlivena masa ne može korigovati ili pokupiti.

Šta je sve potrebno za postavljanje itisona?

Kada se postavlja itison, potrebno je imati sledeći alat:

  • Veliki lenjir
  • Libela
  • Olfa nož ili veći skalpel
  • Zaštitne rukavice
  • Gumeni čekić
  • Špakla

Postupak postavljanja

Postavljanje itisona zahteva strpljenje i preciznost. Kupljeni itison u rolni najpre skrojite koliko je moguće, a zatim počnite da lepite, najpre na kraćoj površini uz zid. Zatim polako širite površinu na kojoj je nanet lepak. Imajte u vidu da deo itisona gde je jednom nanet lepak koji je postavljen na pod, ne treba više da se pomera ili odiže. Pokreti sa itisonom treba da budu pažljivi kako ne bi došlo do odizanje već zalepljene površine dok se lepak još nije učvrstio.

Ukoliko je izabran itison u pločama, potrebno je pažljivo ih poređati po podu, od zida do zida i skrojiti one koje su poslednje sa jedne strane. Obično ih je potrebno skratiti skalpelom ili olfa nožem kako bi se uklopile ivice ploča. Zatim jednu po jednu treba pažljivo podići, naneti lepak i vratiti na svoje mesto. Potom se ploče pritisnu rukama kako bi se istisnuo vazduh ispod svake ploče.

Ivice uz zid treba dodatno pričvrstiti lajsnama, koje mogu biti od samog itisona skrojene ako je izabran čvršći itison. Obično se biraju aluminijumske ili PVC lajsne koje se slažu sa bojom itisona.

Ako je navedeni postupak postavljanja itisona za vas nezgodan, nemate vremena ili potrebne veštine, pozovite majstore.

Koliko traje postavljanje itisona?

Najbolji način da saznate koliko će vremena biti potrebno da se u vašem objektu postavi itison je da pozovete firmu D&D parketi i zatražite procenu. Majstori će izaći na teren i pregledati postojeći pod, tj, podlogu za postavljanje itisona. Na osnovu toga će vam dati tačno vreme trajanja i možete zakazati termin za postavljanje izabranog itisona.

Pozovite vašeg majstora za podove – D&D parketi i zakažite postavljanje itisona još danas!

Оставите одговор