Postavljanje parketa

Mi ulepšavamo podove sa strašću

Hoblovanje parketa

Moderni parketi su funkcionalani, dugotrajni, topli, a mogu delovati čak i luksuzno. Ako ste u završnim građevinskim radovima stigli do podova, na pravom ste mestu!

Postavljanje podova je naša specijalnost.

Postavljanje parketa je važan deo završnih radova u građevinarstvu jer je nakon toga prostor uslovan za boravak.

Različite vrste parketa

Na tržištu se može naći mnogo vrsta parketa različitog kvaliteta i cene. Parketne daske se prave od jasena, hrasta, oraha, bora, bukve, javora, smreke, afričkog mahagonija i bambusa.

U našoj sredini se najčešće koriste hrastov parket i jasenov parket.

Izbor vrste parketa je sasvim individualan i može biti deo projektnog plana enterijera jer boja parketa ostavlja veliki utisak u prostoru.

Cena postavljanja parketa

Cena postavljanja novog parketa, hoblovanje i lakiranje 3 ruke već od 14 eur/m2.
Cena ugradnje gotovih parketa već lakiranih (tarket parket) kreće se već od 7 eur/m2.
Restauracija starog parketa sa gitovanjem, hoblovanjem i lakiranjem 3 ruke 8 eur/m2.
Za više informacija pozovite 060 7250 070.

Podloga za postavljanje parketa

Jedan od važnih segmenata prilikom postavljanja parketa je izrada kvalitetne podloge.

Kao podloga za postavljanje parketa može da služi:

 • Cementna košuljica
 • Postojeći pod
 • OSB ploče
 • Podloga sa podnim grejanjem

Podloga za parket cementna košuljica

Ukoliko se parket polaže na cementnu košuljicu, što je najčešći slučaj, potrebno je posebnim instrumentom izmeriti nivo vlage poda. Vlažnost ne bi trebala da prelazi 2-3%. U skladu sa dobijenim  rezultatima bira se kvalitetan lepak za parket.

Postavljanje parketa na OSB ploče

Postavljanje parketa preko OSB ploča je dobro rešenje za podlogu jer se parket može dobro pričvrstiti ekserima. OSB ploče mogu da se koriste kao potkonstrukcija preko koje se postavljaju slojevi poda. Potrebno je ostaviti prostor oko12mm do zida da bi pod mogao nesmetano da se širi i skuplja. Razmak se zatvara lajsnama i vizuelno deluje uredno.

Postavljanje na keramičke pločice ili stari parket

Nešto ređe se nov parket postavlja na keramičke pločice ili stari parket. Tada se posebna pažnja poklanja prijanjanju novog parketa na stari pod i fiksiranju. To se obavlja uz prethodno glačanje starog parketa i uklanjanje sloja laka. Takođe, u zavisnosti od podloge se bira i odgovarajući lepak za parket.

Postavljanje na podlogu za podno grejanje

Kada se polaže parket na podlogu sa podnim grejanjem, neophodno je strogo poštovanje predviđene procedure postavljanja parketa. Taj postupak zahteva više vremena jer bi podno grejanje trebalo pustiti u rad mesec dana od postavljanja, a zatim isključiti da se potpuno ohladi. Zatim se može postavljati parket čiji se lepak vezuje na odgovarajući način.

Postavljanje parketa na Olmo masu

Ukoliko se radi o neravnoj betonskoj površini, što je čest slučaj, koristimo Olmo masu koja se izliva preko cementne košuljice. Olmo masa je proizvod prirodnog porekla za fino nivelisanje podnih površina. Predstavlja idealnu podlogu za postavljanje parketa.

Moderno slaganje parketa

Postoji više načina slaganja parketa:

 • riblja kost,
 • šahovska tabla,
 • engleski slog,
 • mozaik
 • pletenica.

Obzirom da način slaganja parketa utiče na njegovu trajnost jer utiče na statiku poda, treba mu posvetiti pažnju. U našem narodu postavljanje parketa riblja kost najviše privlači pažnju. Ipak, smatramo da izbor načina slaganja parketa treba da se pravi spram izgleda cele prostorije i u zavisnosti od podloge.

Kada se parketne daske slože potrebno je da prođe neko vreme kako bi se površina stabilizovala i spremila za sledeću fazu – brušenje parketa. Brušenje se obavlja specijalnim aparatom (hoblerica) i šmirglama različite teksture.

Prilikom brušenja parketa nanosi se i specijalna fug masa kojom se pokrivaju razmaci koji postoje između parketnih dasaka. Nakon fugovanja, parket se polira dok površina ne postane savršeno ravna.

Lakiranje parketa

Uobičajeno je da se parket lakira tri puta uzastopno (u tri ruke). Sugestija je da se biraju ekološke vrste laka za parket koje imaju vodeno – poliuretansku osnovu jer su mnogo zdravije.

Nakon lakiranja je potrebno sušenje laka nekoliko dana, poželjno uz pretežno otvorene prozore stana/kuće. Lakiranje parketa donosi veoma lep sjaj, koji čak može i da se dozira izborom laka.

Izmedju drugog i trećeg sloja laka nanosi se gel koji služi da pokrije sve neravnine i kako bi parket bio spreman za treći sloj koji kad se nanese doprinosi lepšem izgledu.

 

Nakon lakiranja parketa se postavljaju ivične lajsne uz zidove, čime je postavljanje parketa završeno.

Dobro postavljen parket ne zahteva dodatnu negu. Dovoljno je prebrisati ga mokrom krpom po potrebi i godinama može da izgleda lepo.

Obrada postojećih podova

Naš tim godinama učestvuje u završnim radovima renoviranja kuća i stanova. Posedujemo dugogodišnje iskustvo reparacije starog parketa. Najpre je potrebno proceniti stanje starog parketa. U nekim slučajevma potrebno je presložiti parket.

Nekada je čak potrebno uneti nove komade ukoliko je parket delimično uništen.

Najčešće se radi hoblovanje i ponovno lakiranje parketa prilikom renoviranja stana.

Uputstvo za korišćenje i ugradnju parketa

Drvo je živ materijal pa se prema njemu na taj način i treba ophodiditi.

Evo bitnih stavki kad je parket u pitanju:

 • Parket treba da bude 9+/-2% vlažnosti;
 • Po pravilu parket bi trebalo da stigne 2-3 dana ranije u prostor gde se ugradjuje zbog aklimatizacije;
 • Pre ugradnje parketa neophodno je izmeriti vlažnost betonske košuljice koja može biti max 2% (kada se radi nova betonska cementna košuljica);
 • Zidovi u prostoru gde se ugradjuje parket takodje moraju biti suvi;
 • Zavisno od lepka, parket koji se postavi treba da odstoji 7 dana (poliuretanski lepak)
  do 14 dana (disperzioni lepak) pre nego što se počne sa hoblovanjem;
 • Temperatura prostorije ne sme da bude niža od 15*C;
 • Treba obratiti pažnju da kroz betonsku košuljicu ne prolazi instalacija od grejanja, jer će se na tim mestima rasušiti parket kada počne grejna sezona;
 • Važno je da parket stigne u prostoriju kada su zavrženi
  (Molerski, keramicarski radovi) itd da bi u prostoru bilo suvo bez vlage;
 • NAJVEĆI NEPRIJATELJ PARKETA“ I NAJVEĆI UZROK RASUŠIVANJA JE PREJAKO GREJANJE U ZIMSKOM PERIODU. Tada usled visokih temperatura dolazi do isušivanja vazduha usled čega se drvo skuplja i prave se razmaci izmedju daščica parketa;
 • Stanovi treba da se redovno provetravaju u zimskom periodu, a provetravanje vršiti isključivo preko prozora, nikako preko balkonskih vrata;
 • Potrebno je obezbediti ovlaživače vazduha pomoću kućnog ovlaživača, bilo da je to aparat ili keramička posuda koja se postavlja na grejno telo (ta peć, radijator);
 • Optimalna vlaznost vazduha je 40 – 50 %;

Izbor majstora

Postavljanje parketa je dug i složen postupak koji treba da se izvede vrlo precizno kako bismo dobili kvalitetan i dugotrajan pod. Svi znamo kako parket „zvuči“ kada nije dobro namešten i kako izgleda kada je neravan i sa pukotinama.

Da bi vaš parket dugo bio lep i uredan, a vaša investicija isplativa, pozovite iskusnog parketara. Mogućnost plaćanja na račun firme.

Mi se 20 godina bavimo postavljanjem podova. Naša profesija je podopolagač.