Hoblovanje parketa

Hoblovanje parketa

Hoblovanje je neizostavan postupak reparacije ili poboljšanja izgleda parketa u domovima i poslovnim prostorima. Primenom sistematičnih postupaka dolazi se do idealno ravne i zdrave površine drveta, čime se parketu vraća nekadašnji lep izgled.

Šta je hoblovanje parketa?

Hoblovanje parketa je proces temeljne površinske obrade parketa. Može da se obavlja i na novom parketu, ali se uobičajeno odnosi na proces reparacije starog parketa. Stari parket može da posluži još mnogo godina iako trenutno izgleda loše, ukoliko se obavi kvalitetno hoblovanje.

Radi se o vrlo zahtevnim postupcima skidanja oštećenog ili samo neravnog gornjeg sloja sa parketnih dasaka. Računa se da je to oko 2mm gornjeg sloja parketa, što ne predstavlja problem za stare parkete koji su deblji i mogu da se hobluju više puta. Noviji troslojni parketi se uglavno hobluju samo jednom ili dva puta, što zavisi od debljine njihovog završnog sloja.

Hoblovanjem se postiže potpuno ravna površina parketa koja je spremna za nanošenje planiranih zaštitnih materija (ulja, laka ili bajca).

Kada se hobluje parket?

Odluka da se osveži izgled prostorije ili celog stana hoblovanjem parketa je sasvim individualna. Uobičajeno se radi prilikom kupovine stana u starogradnji, pre useljenja, kako bi se dobio kvalitetan pod, bez tragova života prethodne porodice.

Kod odlepljenog parketa zbog lošeg lepka ili podloge, potrebno je najpre rešiti početni problem ponovnim postavljanjem podloge i izborom boljeg lepka. Zatim se obavlja uobičajeno hoblovanje parketa.

Hoblovanje parketa se obično obavlja:

  • Kada je potrebno doraditi nov parket ili mu promeniti boju
  • Prilikom kompletnog renoviranja stana/kuće
  • Prilikom kupovine starog stana
  • Iz higijenskih razloga
  • Nakon poplave u stanu i podizanja parketa
  • Ukoliko je došlo do oštećenja dela parketa mehaničkim putem
  • Nakon požara

Cene hoblovanja parketa

Cena hoblovanja parketa već od 8 eur u zavisnosti od stanja vašeg parketa. U cenu je uključeno gitovanje i 3 ruke lakiranja parketa. Ukoliko je parket truo ili odlepljen od podloge, cenu hoblovanja i lakiranja dogovaramo u saradnji sa Vama.

Kako se izvodi hoblovanje parketa

Da bi proces hoblovanja bio dobro izveden, neophodno je prethodno dobro očistiti pod. To se posebno odnosi na zamašćene površine i ostatake mase od renoviranja stana. Potrebno je skinuti lajsne koje se posle hoblovanja i lakiranja parketa vraćaju ili zamenjuju novim ako su oštećene.

Hoblovanje se obavezno obavlja na sobnoj temperaturi (18-27 stepeni Celzijusa). Takođe, premazi koji se koriste treba prvo da odstoje na sobnoj temeraturi, da se aklimatizuju.

Ponekad nije moguće hoblovanjem rešiti problem većih nedostataka kod starog i veoma oštećenog parketa. Tada je neophodno delove parketa zameniti odgovarajućim komadima novog ili starog parketa iste vrste i veličine.

Hoblovanje parketa se obavlja mašinski, uz korišćenje specijalnih šmirgli različite finoće. Moderan postupak hoblovanja podrazumeva upotrebu aparata za brušenje koji ujedno kupe prašinu koja nastaje u procesu, kako se ona ne bi lepila za zidove.

Pri hoblovanju se koriste različite šmirgle, dok su poslednje najfinije i njima se postiže poliranje. Da bi se popunile pukotine između dasaka parketa, cela površina se premazuje specijalnom fug masom koja se meša sa sitnom piljevinom. Kada se fug masa osuši, ponovo se prelazi sa mašinom za hoblovanje i sve finijim šmirglama.

Kada se dobije savršeno ravna i sjajna površina, potrebno ju je dodatno očistiti od prašine i time je parket pripremljen za lakiranje. Lakiranje se obavlja obično u tri faze nanošenja specijalnog laka, koji ima efikasnu zaštitnu ulogu i postiže visoki sjaj nakon završnog poliranja.

Parket može da se lakira, tretira specijalnim uljem ili bajcuje, što predstavlja menjanje tona parketa. Kada se lak u potpunosti osuši postavljaju se parketne lajsne i parket je spreman za koriščenje.

Koliko traje proces hoblovanja?

Trajanje hoblovanja najpre zavisi od kvadrature prostorija u kojima se pod nalazi. Računa se da je potrebno dva – tri dana za stan od oko 60m2. Trajanje hoblovanja zavisi i od oštećenja parketa. Ukoliko se hobluje novi parket, potrebno je ostaviti ga nekoliko dana da se pod slegne pre lakiranja.

Planirajte radove

Ukoliko želite da planirate građevinske radove u svom domu ili poslovnom prostoru poželjno je da na vreme kontaktirate D&D Parketi.

Majstori će vam pomoći da donesete najbolju odluku prilikom planiranja vremena hoblovanja parketa i kombinovanje sa drugim građevinskim radovima.

Nakon izlaska na teren i uvida u stanje parketa i podloge, majstori će vam dati savete za izbor odgovarajućih materijala. To će vam sasvim sigurno uštedeti vreme i novac, i što je najvažnije obezbediti kvalitet radova.

Pozovite D&D Parketi i zakažite svoj termin za hoblovanje parketa 060 7250 070!